Zoeken naar Esther Yap: datafraude-verdenkingen in Singapore

De Nederlandse psychologe Helmy Faber heeft een heldenrol gespeeld in een slepende zaak over onderzoeksdata aan Nanyang Technical University in Singapore. Pedagogisch onderzoeker Noel Chia trekt elf artikelen terug, nadat hij niet in staat bleek om onderzoeksdata te laten zien. Het Amerikaanse Journal of the American Academy of Special Education Professionals (JAASEP) schrapt in reactie daarop alle negentien publicaties van Chia. JAASEP prijst Faber voor haar volhardendheid en heeft de regels voor onderzoek naar fraudebeschuldigingen aangescherpt.

Een jaar geleden kreeg ik een e-mail van de Nederlandse psychologe Helmy Faber die al jaren in Singapore woont. Zij was bij onderzoek voor een boek over dyscalculie (een leerstoornis op het gebied van rekenen) gestuit op ruim tien papers van de pedagogisch onderzoeker Noel Chia van het National Institute of Education, onderdeel van Nanyang Technical University (NTU) in Singapore. Alle studies waren gepubliceerd in Amerikaanse peer reviewed tijdschriften, vooral in The Journal of the American Academy of Special Education Professionals (JAASEP). Voor de werving van kinderen voor zijn studies had Noel Chia samengewerkt met een privékliniek, was in voetnoten te lezen.

 

Geef een reactie