Brieven over roemrucht Café de Paris op muziek gezet

In 2014 kreeg ik uit Engeland een e-mail van Peter Lobbenberg, de kleinzoon van Lony Rabl-Fraenkel, de Duits-joodse eigenaresse van het beroemde Café de Paris dat in de jaren dertig en oorlogsjaren was gevestigd in de Beethovenstraat in Amsterdam. Lobbenberg had in de nalatenschap van zijn moeder brieven gevonden die grootmoeder Lony aan hem had geschreven als baby, toen hij nog niet kon lezen. Op basis van deze aangrijpende brieven kon ik de levensgeschiedenis van Lony Rabl (zij werd vermoord in Auschwitz) verder reconstrueren voor mijn boek De Beethovenstraat (hier te koop).

Lobbenberg gaf de brieven ook aan de Engelse componist Ronald Corp, die ze nu op muziek heeft gezet voor een strijkkwartet met mezzo-sopraan. Op woensdag 28 juni 2017 vindt in Londen de première plaats van Letters from Lony, uitgevoerd door het wereldberoemde Chilingirian Quartet met mezzo-sopraan Sarah Pring.

Lobbenberg werkt aan plannen om Letters from Lony ook in Amsterdam te laten opvoeren.

Geef een reactie