Remi. De oorlogsgeschiedenis van twee broers.

Remi. De oorlogsgeschiedenis van twee broers.

De presentatie in de Hollandse Schouwburg van mijn nieuwe boek Remi. De oorlogsgeschiedenis van twee broers is helaas definitief afgeblazen. Maar verschijnen zal het boek nog steeds: op dinsdag 21 april aanstaande.
Reserveren zonder verzendkosten kan nu al via deze link.

De oorlogsgeschiedenis van twee broers

Indrukwekkende reconstructie van een dramatische oorlogsgeschiedenis

Op 16 oktober 1942 vindt een Bloemendaalse familie een baby op hun stoep. Zij noemen hem Remi, naar Alleen op de wereld. Ze kunnen het jongetje niet redden. De nazi’s brengen de vondeling naar de Joodse crèche in Amsterdam, tegenover de Hollandsche Schouwburg, van waaruit de deportaties naar Westerbork plaatsvinden. Remi blijft er zes maanden en wordt de lieveling van crècheleidsters en een Duitse bewaker.
Intussen wordt de moeder van Remi opgepakt en vermoord in Sobibor. Zijn vader en zijn twaalf jaar oudere broer Eddy weten de oorlog te overleven, maar ook Eddy was op zijn onderduikadressen vaak alleen op de wereld.
Lang na het overlijden van zijn vader, die nooit in staat is geweest om te praten over het lot van zijn vrouw en kind, start Eddy de zoektocht naar zijn broertje. Pas in 2002 ontdekt hij wat er precies met hem is gebeurd.
Journalist Frank van Kolfschooten reconstrueert in deze dubbelbiografie de geschiedenis van de twee broers aan de hand van ongepubliceerde herinneringen van Eddy Gezang, archiefonderzoek en gesprekken met overlevenden.

‘Van Kolfschooten munt uit in beschaafde nieuwsgierigheid en in medeleven zonder tranen. Zo gunt hij ons lezers alle ruimte om geraakt te worden.’ Adriaan van Dis

‘Frank van Kolfschooten heeft een hartverscheurend verhaal over een kleine vondeling en zijn grote broer in oorlogstijd tot leven gebracht; aangrijpend.’ Jan Terlouw


Geef een reactie