Namen gefusilleerden alsnog op monument

Namen gefusilleerden alsnog op monument


De 29 Nederlandse gevangenen die de nazi’s op 24 oktober 1944 fusilleerden op de Amsterdamse Apollolaan zijn vandaag alsnog geëerd met een plaquette. Hun namen bleven in 1952 onvermeld bij het toen onthulde monument ‘Verzetsgroep’ van beeldhouwer J.W. Havermans. De namen zijn indertijd waarschijnlijk welbewust weggelaten omdat niet alle gevangenen verzetsstrijders waren. Een van hen, Johannes van Andel, zat vast vanwege een roofoverval op een woning.
De plaquette zou op 4 mei aanstaande officieel worden onthuld als onderdeel van de jaarlijkse Dodenherdenking bij het monument. Door de coronacrisis is deze onthulling nu uitgesteld naar later dit jaar (mogelijk 24 oktober 2020).

De fusillade was een represaille van de nazi’s voor de liquidatie door het verzet van de 36-jarige SD-officier Herbert Oelschlägel. Hij werd op 23 oktober 1944 rond acht uur ’s avonds door het hoofd geschoten door verzetsstrijder Jaap Davids, na een mislukte ontvoeringspoging op de hoek van de Beethovenstraat en de Apollolaan.
De nazi’s Lages, Rauter en Schöngarth lieten om de liquidatie te wreken 29 gevangenen uit de Weteringschans-gevangenis halen. Zij werden op 24 oktober rond half zes ’s ochtends in een plantsoen op de Apollolaan tegen een schuilkelder gezet, vlak bij de plaats van de aanslag in de Beethovenstraat. Op de hoek van de Beethovenstraat en de Apollolaan staken de Duitsers om de aandacht te trekken twee villa’s in brand.
De lijken bleven twee uur liggen en werden vervolgens op een kar geladen, gewikkeld in zeildoek. Daarna zijn ze verast in crematorium Westerveld.

De organisatie is nog op zoek naar nabestaanden van de gefusilleerden om aanwezig te zijn bij de plechtigheid later dit jaar. Bereikbaar via deze website.

Dit najaar zal ik nieuw onderzoek publiceren over de gebeurtenissen rondom de fusillade. Steun mijn werk via de donatieknop op deze site!


Geef een reactie